Kerstcampagne Geef licht! Kerstcampagne Geef licht!

Voor miljoenen kinderen op deze wereld is het elke dag donker. Ze moeten leven met oorlog, armoede of ziekte. Advent inspireert ons om uit te zien naar iets nieuws, iets mooiers, een belofte die uitkomt. De geboorte van Jezus brengt licht in een donkere wereld. Met de kerstcampagne van Kerk in Actie delen we dit licht met kinderen in Zambia, Colombia, Nederland, Myanmar en Moldavië. Zo verlichten we hun leven met geloof, hoop en liefde. Vanuit de commissie ZWO willen we deze campagne ondersteunen.

Vandaag is het eerste Advent, maar 1 december is ook Wereldaidsdag. Daarom wil ik u vandaag iets vertellen over Chisengo uit Zambia. Dit meisje werd op haar 8e jaar wees, toen haar beide ouders overleden aan aids. Eerst zorgde oma voor het gezin. Toen ze daar te oud voor was moest Chisengo zowel voor haar oma, als voor haar broertjes en zusjes zorgen. 

In Zambia zijn er wel 20.000 van dit soort gezinnen, waar jongeren aan het hoofd staan omdat hun ouders overleden zijn aan aids. Deze kinderen hebben een zwaar bestaan. Ze staan er vaak alleen voor, omdat mensen bang zijn ook aids te krijgen. De Raad van Kerken in Zambia stimuleert kerken om naar deze kinderen om te kijken. Kerkleiders worden daarin getraind en kinderen praktisch ondersteund. 

Chisengo kreeg geld om een eigen bedrijfje te starten. Nu fokt ze varkens, die ze verkoopt in de grote stad. Het gezin kan weer drie keer per dag eten. Haar broertjes en zusjes kunnen naar school. Gemeenteleden in Zambia bieden deze weeskinderen psychische steun.

De commissie ZWO zal ten behoeve van dit doel een bedrag van € 250 overmaken naar Kerk in Actie, zodat meer weeskinderen in Zambia op eigen benen kunnen staan.

Namens ZWO, Ronald in 't Veld

terug