Bijbellezen op de manier van de lectio divina Bijbellezen op de manier van de lectio divina
In een tijd waarin alles snel moet, is het een uitdaging om te verlangzamen. Dat geldt ook voor ons lezen en voor het lezen van de Bijbel. De spirituele leeswijze van de lectio divina kan helpen.In de traditie van de kerk wordt er al eeuwenlang een manier van Bijbellezen beoefend die je ‘ slow reading’ zou kunnen noemen. Langzaam lezen. Zó lezen dat de woorden echt binnenkomen. Omringd door stilte en rust. In een sfeer van aandachtigheid. Ik heb het over de zogenoemde lectio divina, die stamt uit de traditie van het klooster.
Het gaat om een manier van lezen met het oog op ontmoeting en verandering. Lectio divina betekent letterlijk: goddelijke (divina) lezing (lectio). Je kunt het ook geestelijk lezen of spiritueel lezen noemen. Of: Bijbellezen met je hart. 
Waar gaat het in deze lectio divina precies om? Ik probeer het samen te vatten in vijf woorden die met een l beginnen: langzaam, liefdevol en luisterend leren lezen.
Lezen. Lectio divina is allereerst heel eenvoudig lezen. Gewoon lezen wat er staat. En ontdekken dat er niet altijd staat wat je denkt dat er staat. Lezen is de kernactiviteit.Leren. Lectio divina staat voor een leerproces. Je bent geen volleerd lezer als je de letters van het alfabet kent en woorden en zinnen kunt vormen en volgen. Lezen is een levenslang leerproces, waarin je steeds opnieuw openstaat voor wat er aan tekst naar je toekomt. Langzaam. Lectio divina is een manier van lezen die je ook ‘ slow reading ‘ zou kunnen noemen. We lezen vaak snel, oppervlakkig, vluchtig, scannend. Ons internetgebruik heeft daar alles mee te maken. Daarom is het belangrijk om te verlangzamen, te onthaasten en langzaam te lezen, om werkelijk de woorden tot je te laten doordringen.Liefdevol. Lectio divina gaat om lezen met het hart en niet zozeer met het hoofd. Het is een leeswijze die eropuit is om geraakt te worden op een dieper niveau. Lectio divina gaat om groeien in liefde, niet in kennis.Luisterend. Lectio divina is alert op de stem van de Geest die spreekt. Het gaat om het afstemmen op de stem die door de gelezen woorden heen klinkt.
Namens de voorbereidingscommissie Irma Hilgeman en Bert van der Meulen.
 
terug